zoologia quan tot era un misteri

Onça pintada Ms.1200, Biblioteca Municipal do Porto (Fotografia A. Carvalho)

Les expedicions a l'Amazones de reconeixement i investigació de noves espècies i territoris ens han deixat nombroses pàgines escrites amb l'únic propòsit d'inventariar espècimens desconeguts i recopilar descripcions d'animals i plantes que no s'havien vist mai basades en un vocabulari que encara havia de formular-se. No pots nombrar allò que encara no sabies que existia.
No era estrany, doncs, que alguns naturalistes, botànics o zoòlegs emprenguessin viatges al Nou Món com a exploradors i fossin, en realitat, el que nosaltres considerem avui dia com a il·lustradors científics. Tenien la tasca de "fotografiar" amb els seus llapis i aquarel·les tot el que els fos possible per tal de poder-ho ensenyar i explicar en arribar als seus clubs.
L'any 2002 la Biblioteca Pública Municipal do Porto va exposar i editar un quadern de postals d'autor anònim sobre zoologia i botànica de Brasil de mitjans del segle XVIII. El caràcter naïf dels dibuixos, així com el detall d'algunes de les parts (en alguns seran les potes o el pelatge, en d'altres les dents) en contrast amb la fantasia d'algunes altres, fa que actualment aquest testimoni ens resulti entranyable. Ara bé, ja ens agradaria a molts tenir la capacitat de retenció i de plasmació d'allò que es veu de manera fugaç com la tingueren aquests aventurers.
Si mai aneu per Porto, podeu arribar-vos als jardins del Palacio de Cristal i, de passada visiteu la biblioteca, que està al costat. El lloc és molt agradable. El quadern no estic segura que encara es pugui comprar perquè se'n va fer un tiratge curt, però segur que podeu fullejar-ne algun exemplar i no sé si fins i tot es pot demanar de veure els originals. No he esbrinat ben bé on es troben les làmines o si són d'accés públic. En tot cas, quan ho sàpiga del cert us ho comunico.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada